Değerli meslektaşlarım,
Her sene olduğu gibi bu yılın Nisan ayının son Cumartesi günü “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu kutlu gün özelinde sosyal medya ortamlarında paylaşılan/tartışılan biz neyiz/biz kimiz metaforlarını desteklemek amacıyla mesleğimiz adına sizleri tarihi bir yolculuğa çıkarmak istiyorum.
Biz, M.Ö. Eski Hindistan’da “palakopya” (fil hekimi) ve “salihotria” (at hekimi), Sümerler’de “monaisu”, Roma’da “medicus veterinarius”, Arap yarımadasında “baytar”ız.
Biz, Eski Yunanda atların şefi Hipokrat, atta safra kesesinin olmadığını bulan Aristo, Bizans’ta infeksiyoz at hastalıklarını tespit eden Apsyrtus’uz.
Biz, Ortaçağın en iyi doğum ve ayak hastalıkları uzmanı Ebu Bekr’iz.
Biz, dünyada ilk defa sığır vebası virüsünün filtreden geçen bir virüs olduğunu bulan Şehzadebaşı Mustafa Adil Bey’iz.
Biz, veteriner hekimliği mesleğine 20 yıl hizmet etmiş, ülkesinin milli mücadelesine katılan ve İstiklal Marşı’ nı yazarak milletine armağan eden Mehmet Akif ERSOY’uz.
Biz, Mustafa Kemal Atatürk’ün “benim vücudumun babası Ali Rıza Efendi, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp’tir” dediği, sosyolog ve ideolog Ziya GÖKALP’iz.
Biz, Askerî Veteriner Tatbikat Okulu’nda ruamlı bir kısraktan hazırladıkları saf ruam kültürü üzerinde çalışırlarken ruam hastalığına yakalanarak vefat eden bilim şehitleri Binbaşı Ahmet ve Yüzbaşı Hüdâi Beyler’iz.
Biz, Pasteur Enstitüsü’nde ruama yakalanan hocası Prof. Dr. Legroux’u kurtarabilmek için geliştirdiği “anamorve”adlı aşıyı kendi üzerinde uygulayan ve gelişen antikoru hocasına vererek olumlu sonuçlar alan; ancak çalışmalarının ikinci kısmında kendisi de bu hastalığa yakalanarak bilim şehidi olan Dr. Yüzbaşı Kemal Cemil Bey’iz.
Biz, 1929 yılından itibaren 18 milyondan fazla hayvana 20 yıl süreyle uygulanan “Türk Universal Anthrax Aşısı” ve uzun süre stoklamaya uygun ve koruyuculuğu son derece yüksek olan “Dayanıklı Kuru Sığır Vebası Aşısı”nı üreten, bugünün kök hücre tedavisinin dünyadaki ilk teorisyeni ve uygulayıcısı Tuğgeneral Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin AYGÜN’üz.
Biz, Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşlarında cephede ve sahada hizmet veren, Mareşal Fevzi Çakmak’ın “Türk veteriner hekimleri olmasaydı istiklalimizi kazanamayacaktık” dediği kahramanlarız.
Biz, Türkiye’de 1960’lı yıllarda gıda emperyalizmine karşı ilk savaş açan ve ilk beslenme uzmanı Doç. Dr. Osman Nuri KOÇTÜRK’üz.
Biz, şiir kitapları, denemeleri, Kerem ile Aslı, Güzel Helena, Oğuzata gibi tiyatro yapıtları ile bilinen akademisyen, yazar ve siyasetçi Prof. Dr. Selahattin BATU’yuz.
Biz, “Selvi boylum al yazmalım”, “Cemile”, “Dişi kurdun rüyaları”, “Gün olur asra bedel” gibi onlarca eserin yazarı dünyaca ünlü edebiyatçı ve büyükelçi Cengiz AYTMATOV’uz.
Biz, Eğrelti otunun kanserojen etkisini bulan Prof. Dr. Mahir BÜYÜKPAMUKÇU’yuz.
Biz, “Aruza çağ atlatan şair olarak” tanınan, 500’den fazla şiiri ünlü bestekârlar tarafından bestelenmiş, bunların 300’den fazlası TRT repertuarlarına alınmış parazitoloji uzmanı Mehmet Turan YARAR’ız.
Biz,“Haksız bir davada zirve olmaktansa, haklı bir davada zerre olmayı tercih ederim”diyebilen Türk siyasetinin dürüst ve ilkeli lideri Muhsin YAZICIOĞLU’yuz.
Biz, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini Tokat’ta icraa eden, Türkiye’nin ilk serbest veteriner hekimlerinden, milli voleybolcu ve dahiliye uzmanı Burhan YAMANOĞLU’yuz.
Biz, 15 Temmuz hain darbe gecesinde “Bu bir vatan mücadelesi, bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz” diyerek şehit olan Ramazan KONUŞ’uz.
Biz, hayvan sağlığı, hayvan ıslahı ve gıda güvenliği için 7/24 hizmet verirken trafik kazalarında şehit olan Mehmet Ali Boyacı, Mehmet Ali Yıldız, Mustafa Alacacıoğlu ve dahası yüzlerce hizmet erleriyiz.
Sevgili okurlar,
Biz, Fransa Lyon’da açılan dünyanın ilk bilimsel veteriner hekimliği okulunun yöneticisi ve karşılaştırmalı biyopatolojinin mucidi Claude BOURGELAT’ız.
Biz, BCG(Bacille Calmette-Guerin) isimli tüberküloz aşısını bulan Albert CALMETTE ve Jean-Marie Camile GUERIN’iz.,
Biz, tetanoz ve difteri toksinlerini bulan ve bu hastalıklara karşı aşı ve serum üretilmesini gerçekleştiren Gaston RAMON’uz.
Biz, Bruselloza neden olan Brucella abortus’u keşfeden Bernhard Lauritz Frederick BANG’ız.
Biz,Spinal anesteziyi sığır ve atlarda kullanarak beşerî hekimliğin hizmetine sunan Franz BENESCH’iz.
Biz, bandajsız kırık tedavisini ortopediye kazandıran Otto STADER’iz.
Biz,konserve gıdalarda zehirlenme nedeni olarak Botulismusun toxinlerinin olduğunu ortaya çıkaran Karl MEYER’iz.
Biz,dünyadailk kez derialtı (subcutan) yolla ilaç kullanımını tasarlayan TABOURİN’iz.
Biz,sığırlarda görülen küflü tatlı yonca zehirlenmesine neden olan antikoagülan madde varfarini tespit eden Frank SCHOFIELD’iz.
Biz, uzayda 59 gün kalan ve 42 saatten fazla uzay yürüyüşü yapan NASA astronotu Dr. Richard M. LINNEHAN’ız.
Biz,Çin’de koronavirüs mücadelesinde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yöneticisi George GAO’yuz.
Biz, Almanya’dakoronavirüs salgınının önlenmesinde ve koordinasyonunda baş yetkili Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lothar WIELER’iz.
Biz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKAH) karşı hücre kültür temelli inaktif aşı geliştiren Prof. Dr. Aykut ÖZDARENDELİ’yiz.
Biz, Türkiye’de ilk AIDS doğrulama laboratuvarını kuran ve SARS–CoV–2 virüsünü laboratuvar şartlarında izole ederek hücre kültür sistemine adapte eden Prof. Dr. Aykut ÖZKUL’uz.
Velhasıl, Biz, bilim, sanat, kültür, siyaset, spor ve daha nice alanlarda ekosisteme hizmet eden veteriner hekimleriz.
Biz kimiz; kökü mazide olan atiyiz.
Bu vesileyle, kadim veteriner hekimliği mesleğinin mensupları değerli meslektaşlarımın Dünya Veteriner Hekimleri Gününü kutlar, sağlık, esenlik ve başarılar dilerim.

Doç. Dr. Çağrı Çağlar SİNMEZ
ERÜ Veteriner Fakültesi
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
Kategoriler:Köşe Yazıları